Blog > Komentarze do wpisu
PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA SEREM GORGONZOLA

PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA SEREM GORGONZOLA
Składniki dla 4 osób:
600 g piersi z kurczaka
Marynata:
Pikantna mieszanka do kurczaka Prymat
1 szklanki oliwy z oliwek
100 g sera gorgonzola
100 g szynki parmeńskiej
100 g suszonych pomidorów
300 g kolorowych papryk
10 ml oliwy z oliwek
Do smaku:
Sól czosnkowa Prymat
Biały pieprz Prymat
Szczypta bazylii i tymianku Prymat
Sos pomidorowo-ziołowy z kaparami i anchois:
1 puszka pomidorów pelati
1 cebula
5 filetów anchois
1 łyżka kaparów w zalewie
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Sól, czarny pieprz mielony Prymat
Tymianek i bazylia Prymat
1 łyżka orzeszków piniowych

Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka zalewamy marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek oraz pikantnej przyprawą do kurczaka Prymat, przykrywamy folią i odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso nacinamy delikatnie wzdłuż, nadziewamy serem pleśniowym i zawijamy w cienkie plastry szynki parmeńskiej. Następnie piersi doprawiamy do smaku solą czosnkową i białym pieprzem Prymat i smażymy na patelni.

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory pelati, czosnek, kapary i filety anchois. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią i tymiankiem Prymat.

Papryki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na cztery części, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, bazylii i tymianku Prymat.

Soczyste i aromatyczne piersi układamy na kolorowych paprykach, skrapiamy sosem pomidorowo-ziołowym, posypujemy orzeszkami piniowymi i podajemy.

poniedziałek, 29 stycznia 2007, aniaw77
Komentarze
2007/01/29 07:55:27
czyta sie ze smakiem :)
pozdrawiam
-
Gość: młoda_kucharka, abpp9.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/02/08 07:55:06
bez wątpienia wykorzystam ten przepis, jednak bez ancois i kaparów, na bardziej tradycyjny sposób:)

pozdrawiam